De studentenlening, overzichtelijk

De studentenlening is een vorm van het doorlopend krediet, maar dan speciaal voor studenten. Hieronder een overzichtelijk stukje informatie, verdeeld in meerdere hoofdstukken:

1 – Lage rente
2 – Doorlopend krediet
3 – Afbetaling
4 – Verantwoord lenen
5 – Mogelijkheden via school
6 – Voorwaarden

> Lage rente
De rente van de studentenlening is vaak een stuk lager dan de rente bij andere leningen, zoals het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Daar is een eenvoudige reden voor te geven. Banken denken namelijk aan zichzelf in de toekomst. Hoe positiever een cliënt zich gedurende de studentenlening bij de bank voelt, hoe groter de kans dat deze cliënt bij de bank blijft na het behalen van zijn diploma en het hebben van een salaris. De cliënt zal in de toekomst misschien vaker een lening af willen sluiten, of een hypotheek nodig hebben om een huis te bekostigen. Voor banken is de studentenlening wat dat betreft vooral een investering in de toekomst.

> Doorlopend krediet
De studentenlening vertoont veel overeenkomsten met het doorlopend krediet, een van de meest gebruikte leenvormen in ons land. Het doorlopend krediet is mede zo populair vanwege haar flexibiliteit. Zo kunnen afgeloste delen weer opnieuw worden opgenomen en bepaal je als lener zelf hoeveel geld je opneemt. Daarmee beïnvloed je grotendeels zelfs het – toch al vrij lage – rentebedrag. Na het behalen van je diploma wordt de openstaande studentenlening automatisch omgezet naar een doorlopend krediet. Nu je verzekerd bent van een inkomen, kun je de lening beginnen af te betalen.

> Afbetaling
Het grote voordeel van de studentenlening is dat je het openstaande bedrag pas hoeft af te lossen na het behalen van een diploma. Tot die tijd kun je het geleende geld gewoon gebruiken, zonder je zorgen te hoeven maken over de aflossing ervan. Zeker wanneer je geleend hebt bij het DUO zit je er goed bij, want je hebt vijftien jaar de tijd om je studieschuld af te lossen.

> Verantwoord lenen
Lenen gaat nooit vanzelf. Hoe makkelijk een lening ook is te krijgen, je moet altijd voor ogen houden dat je met geld bezig bent. Geld dat niet van jou is. En dat is gelijk een risico, want niemand wil blijven zitten met een grote schuld. Verdiep je daarom altijd in een lening, door offertes en voorwaarden met elkaar te vergelijken. Ga in gesprek met banken en kredietverstrekkers. Pas als zij in staat zijn je te overtuigen, weet je zeker dat je goed zit.

> Mogelijkheden via school
Tegenwoordig bieden steeds meer hoge scholen en universiteiten de mogelijkheid om een lening bij ze af te sluiten. Via de sociale dienst van de betreffende studie-instelling, is deze lening aan te vragen. Hier zullen ze je persoonlijke situatie nagaan, zoals je huidige financiële mogelijkheden en je achtergrond.

> Voorwaarden
De voorwaarden van een studentenlening voorkomen dat iedereen zomaar een lening af kan sluiten. Om voor een lening in aanmerking te komen moet je woonachtig zijn in Nederland, een basisbeurs ontvangen, geen schilden hebben en niet jonger zijn dan 18 jaar. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, wordt het al moeilijker om een lening te krijgen. Onmogelijk is het niet, want je kunt je ouders vragen garant voor jou te staan. In dat geval kun je alsnog een lening afsluiten.